Wat is Google Mijn Bedrijf?

Wekelijks beantwoorden we bij Websitescanner veel vragen als het om zoekmachine optimalisatie (SEO) gaat. In onze blog behandelen we elke week enkele van deze vragen. Hierbij geven we extra uitleg en proberen we een onderwerp voor iedereen begrijpbaar te maken.

De vraag van vandaag is “Wat is GMB”.

zoekmachine optimalisatie

Wat is Google Mijn Bedrijf

GMB staat voor Google My Business, in Nederland onder de noemer Google Mijn Bedrijf. Binnen Google Mijn Bedrijf kun je jouw bedrijfsgegevens aangeven waarna deze o.a. in Google Maps zal worden getoond.

Google maps plaatsing

Google Mijn Bedrijf - Google Maps
Google Maps – Websitescanner

Wil je dus op Google Maps geplaatst worden dan doe je dit via Google Mijn Bedrijf.

GMB plaatsing naast de zoekresultaten

Naast Google Maps worden Google mijn bedrijf profielen ook naast de zoekresultaten weergegeven. Deze box, ook wel Knowledge Graph genoemd staat aan de rechterkant van de zoekresultaten. (Vaak als je Googled op je eigen bedrijfsnaam).

Google Mijn Bedrijf - Knowledge Graph

Waarom zou je een Google Mijn Bedrijf pagina aanmaken?

Het hebben van een Google Mijn Bedrijf pagina helpt om beter gevonden te worden in de zoekmachines.

Google (90+% van de mensen in Nederland gebruikt Google) kan via Google Mijn Bedrijf meer begrijpen over jouw website, waar jij je diensten aanbied (locatie of service gebied) en kan op basis daarvan jouw website ook hoger in Google weergeven bij lokale bezoekers of bezoekers in jouw service gebied.

Daarnaast is een vermelding een plek waar klanten Reviews achter kunnen laten.

Hoe maak je een Google Mijn bedrijf pagina aan?

Als je naar de website van Google Mijn Bedrijf gaat kun je jouw bedrijf registreren. Als je dit doet dan zal Google na het verzenden van alle informatie jou een brief sturen met een code om jouw adres te verifiëren.

Zo weet Google zeker dat je toegang hebt tot de post op jouw bedrijfslocatie.

Ik heb zelf geen GMB pagina aangemaakt maar sta wel op Google?

Het kan zijn dat Google automatisch een Google Mijn Bedrijfs pagina aanmaakt op basis van gegevens op Internet.

Dit kan op basis van jouw website of meerdere websites die jouw gegevens van bijvoorbeeld de KvK hebben overgenomen (De Telefoongids etc.).

Bedrijf claimen

Heb je zelf nog geen Google Mijn Bedrijf account dan kun je jouw bedrijf claimen. Dit doe je door binnen de Google Mijn Bedrijfsvermelding op de link “Claim this business” of “Claim dit bedrijf” te klikken.

Google Mijn Bedrijf - Bedrijf claimen

Staat deze optie er niet bij dan kun je er van uit gaan dat de locatie al geclaimd is.

Google Mijn Bedrijf optimaliseren

Wil je beter gevonden worden dan kun je ervoor kiezen om jouw Google Mijn Bedrijfspagina te optimaliseren. Dit doe je o.a. door de volgende dingen goed in te stellen:

  • Gebruik de juiste bedrijfscategorieën
  • Stel de locatie in
  • Stel het service gebied in
  • Voeg services toe
  • Vul je beschrijving zo compleet mogelijk in
  • Vul het account aan met foto’s van jouw bedrijf
  • Post met enkele regelmaat nieuwe content binnen Google Mijn Bedrijf.

GMB Categorieën

Google Mijn Bedrijf categorieën

Vul de categorieën in, hierbij heb je een primaire categorie. Vul hier de dienst in die je voornamelijk uitvoert. Vul daarna een of meerdere overige categorieën in die aansluiten bij jouw bedrijf. In het artikel “Google Mijn Bedrijf categorieën” hebben we een uitgebreide lijst met mogelijke categorieën opgesteld.

GMB bedrijfslocatie

Google mijn bedrijf - bedrijfslocatie

Voer de bedrijfslocatie in, verzet indien nodig de locatie marker. Deze kan er nog wel eens naast zitten.

GMB Service gebieden

Google Mijn Bedrijf - Service locaties

Vul binnen de Service gebieden het gebied in waar je diensten aan levert. Doe je dit aan heel Nederland dan vul je Nederland in. Doe je het meer lokaal, vul dan lokale plaatsnamen in.

GMB openingstijden

Google Mijn Bedrijf openingstijden Websitescanner

Vul de Google Mijn Bedrijf openingstijden in. Je kunt hier nog uitzonderingen maken voor Feestdagen. Zo ben je extra duidelijk naar je klanten over wanneer ze bij jou terecht kunnen.

Services

Google mijn bedrijf services

Bij Google Mijn bedrijf is Services een verstopte optie. Als je hier op klikt opent een groter scherm waar je diensten kunt toevoegen.

Google Mijn Bedrijf diensten toevoegen

Voeg een gedeelte toe (Soort van categorie van diensten) en daaronder kun je dan je daadwerkelijke diensten hangen. Je kunt hierbij een prijs specificeren. Let er wel op dat je deze ook weer via Google Mijn Bedrijf moet bijwerken. Je kunt niet aangeven of de prijs per uur is.

Bedrijfsbeschrijving

Zorg dat je een goede beschrijving van je bedrijf invoert.

Verzamel Reviews

De meest effectieve manier van je profiel optimaliseren is wel het verzamelen van (nieuwe) reviews.

Hierbij speelt hoe recent ze zijn ook een rol. Het is dus een goede zet om klanten te vragen een review bij Google te plaatsen.

Hulp nodig bij het instellen van je Google Mijn bedrijf profiel?

Hulp nodig bij het optimaliseren van je Google Mijn Bedrijfsprofiel? Neem dan gerust contact op.

Tim van Iersel
Tim van Iersel
Creatief developer
Eigenaar van Websitescanner - Creatief developer met veel kennis op het gebied van webdevelopment, zoekmachine optimalisatie (SEO) en affiliate marketing.


0 reacties op “Wat is Google Mijn Bedrijf?”

Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Even bellen?